Πιερία Πιο Ψηλά

schengen

Διασύρεται διεθνώς η χώρα μας

«Μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Σένγκεν*, μικρό το κακό λέω εγώ, η Δανία έχει φύγει δύο φορές» : δήλωση του πρωθυπουργού σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν βέβαια αναλάβει το τιμόνι της χώρας .

Δυστυχώς η υποτιθέμενη τότε απειλή για τον κ. Τσίπρα, έγινε πράξη!

Εδώ και λίγο καιρό η Γερμανία και το Βέλγιο πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους σε κεντρικά αεροδρόμια της Ευρώπης σε επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ελλάδα, προφανώς υπό τον φόβο εισόδου παράτυπων μεταναστών, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Προφανώς έχουμε εδώ και καιρό χάσει την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό μετά από την πολιτική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας μας και τις φοβερές δηλώσεις της υπουργού ότι οι μετανάστες «λιάζονται» και «εξαφανίζονται» !

Ο εξευτελισμός που υφίστανται οι Έλληνες επιβάτες στα αεροδρόμια δεν έχει προηγούμενο καθώς εκθέτουν την Ελλάδα και αδυναμία να εφαρμόσει την Συνθήκη Σένγκεν. Και όσο αδυνατούμε να λύσουμε το πρόβλημα του Μεταναστευτικού τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα με την εφαρμογή της Συνθήκης.

Τα αίτια της ταλαιπωρία βαρύνουν καθαρά στην Ελληνική πλευρά. Οι Γερμανοί και οι Βέλγοι διαπιστώνοντας τους ελλιπείς ελέγχους που πραγματοποιούνται από τους Έλληνες, αποφάσισαν να δουν κατά πόσο αυτοί που φτάνουν στο αεροδρόμιό τους είναι όντως Έλληνες ή έχουν πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες και άρα πρόκειται για παράνομους μετανάστες.

Εφαρμόζοντας όρο που δίνει το δικαίωμα σε χώρα που συμμετέχει στην Συνθήκη, να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας και στην προκειμένη περίπτωση εξαιτίας του κινδύνου εισόδου παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα.

Από λανθασμένες κινήσεις και έλλειψη στρατηγικής η Ελλάδα απομονώνεται και διασύρεται διεθνώς.

Δεν μας αξίζει !

Ούτε να ταλαιπωρούνται με χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου οι επιβάτες , πολύ περισσότερο, να χάνουμε τα κεκτημένα, που προηγούμενοι ηγέτες αυτού του τόπου, κέρδισαν με προσπάθεια και κόπο !

*Η Συνθήκη του Σένγκεν προβλέπει την κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.  Μέλη της Ζώνης Σένγκεν είναι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φώντας Μπαραλιάκος 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ